DUMITRU PRUNARIU, ROMÂNUL CARE A CUCERIT SPAȚIUL
09 mar 2018
Dumitru Prunariu a realizat ceva ce orice copil visează: să zboare în spațiu. El este primul român care a zburat în cosmos și al 103-lea om din întreaga lume care a realizat un zbor spațial, de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6 în mai 1981. O reușită remarcabilă urmată de multe alte realizări, întrucât domnul Prunariu este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Exploratorilor Spațiali (ASE), a condus Agenția Spațială Română timp de șase ani, este membru al Academiei Internaționale de Astronautică, membru onorific al Academiei Române și membru al Academiei Europene de Științe și Arte și multe altele. De asemenea, a fost co-autor al mai multor cărți despre tehnologia spațială și despre zborul spațial, a publicat numeroase lucrări științifice și a susținut numeroase conferințe științifice în întreaga lume.
În plus, în onoarea acestui prim cosmonaut român, un asteroid a primit numele său, respectiv "Asteroidul 10707 Prunariu".
În 2018, cu ocazia aniversării Anului Centenar, domnul Dumitru Prunariu a acceptat să fie fotografiat în cadrul proiectului „100 de chipuri”, iar fotografia sa să fie inclusă în panoplia vizuală a celor mai emblematice figuri ale României contemporane. În timpul vizitei sale la Athénée Palace Hilton, ne-a povestit despre ce înseamnă pentru dânsul să fie un model, un român remarcabil.
Sunteți unul dintre cei 100 de români aleși într-un proiect care celebrează performanța, dedicarea, pasiunea, remarcabilul. Ce înseamnă pentru dvs. să fii un om remarcabil, un reper în domeniu?
„Nu sunt singurul om remarcabil în domeniul astronauticii, nu sunt singurul reper în domeniu, dar, desigur, prin unicitatea aventurii științifice și umane pe care am realizat-o zburând în premieră în cosmos, în numele țării mele, am intrat în istorie și sunt considerat, cum afirmați, un reper remarcabil. Acest lucru aduce desigur unele satisfacții, dar eu îmi asum în primul rând obligațiile ce rezultă din acest lucru. Copiii, tinerii visează să atingă culmi, să atingă înălțimi, iar o primă percepție a înălțimilor este dată de atingerea cerului care merge până în cosmos, simbolul uman pentru aceste înălțimi fiind omul care zboară în cosmos, aici întruchipat de mine. Oamenii au nevoie de repere. Din păcate societatea actuală le oferă din ce în ce mai puține repere adevărate. Fac tot posibilul să fiu și să rămân acel simbol de care copiii și tinerii au nevoie, să le transmit dorința de a ajunge în orice domeniu cât mai sus, să îi inspir în demersurile lor de viitori profesioniști în orice domeniu. Pe lângă aceasta, îmi continui activitatea de reprezentare și promovare a României în organismele și instituțiile internaționale cosmice, acolo unde de decenii sunt cunoscut și apreciat, și unde mai pot sa aduc plusuri pentru noi toți.”
Există vreo amintire care vă leagă de Athénée Palace?
„Athéenée Palace este gazda multor evenimente importante, organizate cu mult stil și eleganță, la care sunt invitat să iau parte sau la a căror organizare particip. Menționez doar faptul că aici se organizează de mulți ani recepțiile de sfârșit de an ale Agenției Spațiale Române. Aici am avut ocazia să întâlnesc șefi de stat, monarhi, lideri ai unor instituții de prestigiu. Aici l-am găzduit în 1999 pe astronautul saudit, Înălțimea Sa Regală Prințul Sultan Bin Salman al Saud, unul din membrii de vază ai familiei regale saudite, care la invitația mea a participat la congresul organizat la București al unicei asociații profesionale a astronauților din întreaga lume, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic. Și sunt încă multe repere în viața și activitatea mea care mă leagă de Athénee Palace.”
ODISEEA SPAȚIALĂ 2018 ÎNTR-UN BOL DE SALATĂ
Una dintre cele mai fascinante interpretări ale filmului lui Stanley Kubrick din 2001, „Odiseea Spațială”, este cea referitoare atât la explorarea spațiului, cât și la cea a alimentelor! De la scenele de început, când primatele descoperă gustul cărnii, și până la conceptul de alimente futuristice lichefiate, filmul supune plauzibilității explorării și colonizării spațiului dependența noastră de alimente reale, nutritive și sănătoase.
În ton cu explorarea spațiului, chefii-bucătari de la Athénée Palace aduc un omagiu cosmonautului Dumitru Prunariu creând un preparat ultra-nutritiv, o salată vegetariană cu cele mai delicioase legume românești crude și fierte: sfeclă roșie, linte, conopidă, morcovi, lobodă, telemea, nuci și semințe.
Vă invităm să gustați această „salată spațială” în Café Athénée în săptămâna 12-18 martie 2018.
Citește și
DE VORBĂ CU „VOCEA FILMELOR”, IRINA MARGARETA NISTOR
Translator, interpret, producător TV & radio, dar mai ales critic de film și figură emblematică a cinematografiei românești – Irina Margareta Nistor este vocea care le-a tradus românilor mii de filme înregistrate pe casete video, o voce inconfundabilă ce a marcat o generație întreagă.
ALEXANDRU TOMESCU, MESAGERUL MUZICII CLASICE
De peste 30 de ani, Alexandru Tomescu demonstrează că muzica clasică este o lume deschisă tuturor, fiind nu doar un strălucit violonist, ci și un deschizător de drumuri în schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice.